Stedelijk gebied

De toekomstige stad

De toekomstige stad is een aantrekkelijke leefomgeving met voldoende ruimte voor water en natuur. Stadsnatuur zorgt voor koelte tijdens hittegolven, zuivert de lucht en vormt het fundament voor een gezonde leefomgeving. De stad van de toekomst heeft voldoende veerkracht om met klimaatverandering om te gaan. Steden hebben directe toegang tot rewildingsgebieden waarin volop gerecreëerd wordt. Ook het meeste voedsel produceren we in de toekomst weer in gebieden in en dicht bij de steden. Bureau Stroming zet zich met passie in voor deze transitie naar een klimaatadaptieve stedelijke omgeving met een hoge natuurlijke en ruimtelijke kwaliteit!

Bureau Stroming voor steden van de toekomst

Bureau Stroming heeft ervaring met stedelijke gebieden en is expert in landschapsecologische systeemanalyses en ontwerpen. We weten bewoners te betrekken bij de planontwikkeling, beleidsmakers en openbaar groenbeheerders te enthousiasmeren en samen met stedenbouwkundigen, architecten en ontwikkelaars integrale ontwerpen te maken. En dat met een breed maatschappelijk draagvlak. Onze krachtige visuele presentaties zijn een sterkte troef in ontwikkeling van ruimtelijke plannen. 

Concepten en voorbeelden

Met deze werkwijze heeft Bureau Stroming bijvoorbeeld bijgedragen aan het ontwerp van de getijdenparken in de regio Rotterdam zoals op het Eiland van Brienenoord, dat in een dichtbevolkt stedelijk gebied een oase van rust biedt om te recreëren en waar getijdennatuur kan floreren. Een ander voorbeeld is de Spiegelwaal in Nijmegen, waar we bijgedragen hebben aan het ruimtelijke plan, dat heeft geleid tot een toegankelijk en aantrekkelijk natuurlijk riviergebied in het hart van Nijmegen. In Arnhem staan we aan de basis van het 350 hectare grote Uiterwaardpark Meinerswijk. De Gemeenschappelijke Maas tussen Maastricht en Roermond ligt in een verstedelijkt gebied, met jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers. De herinrichting van de Broekpolder in Vlaardingen tot een groot recreatiegebied draagt de signatuur van Stroming.

Stroming heeft het concept Nieuwe Marken ontwikkeld, waarin gebiedsontwikkeling met openbaar toegankelijke natuur wordt gedragen en gefinancierd door kleinschalige woningbouw. 


Met de studie “klimaatadaptatie met natuur tussen stad en platteland” voor het ministerie van LNV/LVVN ontwikkelde Stroming (samen met partners) een zogeheten canvas voor natuur in de stedelijke periferie, met voorbeelduitwerkingen in o.a. Dordrecht en Den Bosch. 

In stedelijke gebieden versterken we de stedelijke biodiversiteit, zoals op de Radboudcampus in Nijmegen. We draaien mee in tenders voor woningbouw. 

 

mens inclusieve natuur