Inrichtingsplan Broekpolder

Stroming heeft in 2009 van het bestuur van de Stichting Federatie Broekpolder de opdracht gekregen een integraal ontwerp te maken voor de Broekpolder. In 2019 is een Toekomstvisie opgeleverd. De Broekpolder ligt in Vlaardingen. Het is een met havenslib opgespoten recreatiegebied van 400 hectare groot. Oorspronkelijke plannen om van het gebied een grote woonwijk te maken zijn verlaten. Daarmee ontstond de behoefte aan een goed doordacht plan zodat de Broekpolder hét recreatie- en natuurgebied van Vlaardingen en Midden-Delfland kan worden.

Hoogwaardig natuur- en recreatiegebied met regionale uitstraling

De Stichting Federatie Broekpolder is op 5 oktober 2006 opgericht. De Federatie bestaat uit een gezelschap van mensen met een grote betrokkenheid bij de cultuur- en natuurwaarde van de Broekpolder. De Federatie heeft het initiatief genomen om van de Broekpolder een hoogwaardig natuur- en recreatiegebied te maken met een regionale uitstraling. De mensen van het eerste uur hebben bij de gemeenteraad een voorstel ingediend om te komen tot een resultaat gerichte samenwerking. De gemeenteraad van Vlaardingen heeft vervolgens de politieke en bestuurlijke moed gehad om dit voorstel als ‘burgerinitiatief’ op de agenda te zetten en te honoreren.

Deze vorm van samenwerken is vastgelegd in een convenant. Het is als zodanig een bestuurlijk experiment (voor overheid en burgers) en uniek in Nederland.

In dit rapport heeft Stroming op basis van de wensen en visie van de Federatie een ontwerp gemaakt voor een sterke toekomst van de Broekpolder waarbij natuurlijke ontwikkeling van het gebied hand in hand gaat met een versterking van de recreatiemogelijkheden.

report
Integraal Inrichtingsplan Broekpolder
In opdracht van Stichting Federatie Broekpolder en in samenwerking met Gemeente Vlaardingen
Auteurs
Carlein Maka, Alphons van Winden, Dirk Oomen, Gerard Litjens
Jaar van uitgave
impressions