InspiratieAtlas WaalWeelde

Het gebied rond de Waal van de grens met Duitsland tot aan Gorinchem kan een stuk mooier, veiliger en leefbaarder worden dan het nu is. Een visie daarvoor is uitgewerkt in de InspiratieAtlas voor de Waal, die tevens instrumenten aanreikt voor de realisatie van deze visie.

Samengevat ziet de visie er als volgt uit. Het graven van geulen langs de Waal, waarvan de historische voorlopers nog in de bodem van de uiterwaarden te herkennen zijn, levert een spannend, veilig en dynamisch landschap op. De geulen en het land daartussen bieden veel ruimte voor water en echte natuur. Bovendien ontstaat zo extra ontwikkelingsruimte voor recreatie en/of bebouwing. Zowel financieel als beleidsmatig zijn de idee├źn mogelijk. Zand- en kleiwinning, gelden voor natuur en waterveiligheid en huizenbouw kunnen samen de complete herinrichting financieren.

Veilig, mooi en leefbaarder

Stroming, H+N+S en TNO hebben de InspiratieAtlas gemaakt in opdracht van InnovatieNetwerk en Rijkswaterstaat WINN, ten behoeve van het project WaalWeelde. WaalWeelde is een initiatief van onder andere de Stadsregio Arnhem Nijmegen, Regio Rivierenland, provincie Gelderland en de Radboud Universiteit Nijmegen. Het project heeft als doel om een ruimtelijk plan te maken dat naast veiligheid tegen overstromingen ook een mooier en leefbaarder Waallandschap realiseert. WaalWeelde wil de ontwerpplannen daarvoor bottom-up vormgeven, samen met alle stakeholders (de zogenoemde "4 B's": bedrijven, belangenorganisaties/ burgers, beambten en bestuurders).

report
InspiratieAtlas WaalWeelde
In opdracht van InnovatieNetwerk en WINN
Auteurs
W. Braakhekke, G. Litjens, A. van Winden (Stroming), L. van Nieuwenhuijze, M. te Molder (H+N+S), R. van der Krogt, M. Hoogvliet, S. Gruijters (TNO), J. Cohen (Co&management)
Jaar van uitgave
Downloads
impressions