Kennisrapport Groeiland
Grote uitdagingen
Zeespiegelstijging en bodemdaling stellen Nederland voor een bijzondere uitdaging om in de toekomst het land droog, veilig en leefbaar te houden. In 2100 kan de zeespiegel afhankelijk van het KNMI-scenario tussen de 26 en 124 cm stijgen. In combinatie met een verwachte bodemdaling in 2050 tot 30 cm langs de Waddenkust en in de Delta nemen de uitdagingen dus fors toe. Daarnaast krijgen we meer last van verzilting, is de staat van de natuur er slecht aan toe en neemt de vraag naar recreatieruimte toe. Al deze uitdagingen vragen om een waterveiligheidsstrategie die niet alleen water keert maar ook bijdraagt aan andere opgaven.
Groeiland als oplossing voor kustbescherming
WWF en ARK Rewilding Nederland zijn sinds jaar en dag betrokken bij de zoektocht naar multifunctionele, natuur inclusieve waterveiligheidsmaatregelen en zijn toonaangevend in de conceptontwikkeling rondom NBS. Onder de noemer ‘groeiland’ presenteren we hierbij een serieuze verkenning naar één van die concepten. In plaats van reguliere oplossingen met dijken wordt in deze oplossing gebruik gemaakt van natuurlijke processen om delta-, kust- en waddengebieden gecontroleerd met de zeespiegel mee te laten groeien
Groeiland levert niet alleen baten op voor de waterveiligheid maar heeft ook potentie voor het verbeteren van recreatie, aquacultuur en landbouw, natuur en biodiversiteit. Uit een kosten-batenanalyse van het NIOZ blijkt dat deze oplossingsrichting door lagere kosten en hogere baten zelfs een goedkoper alternatief kunnen zijn dan de reguliere oplossingsrichtingen van het vergroten van de waterveiligheid met dijkversterkingen.
Locatie studie
Het kennisrapport beschrijft het groeiland concept als alternatieve waterveiligheidsstrategie en zijn locaties voor de implementatie van groeiland in de Delta en langs de Groningse en Friese kust onderzocht. Uit de locatiestudie blijkt dat het van de 740 km dijklengte primaire kering op 435 km mogelijk is. In totaal gaat het om ruim 39.000 ha, (21.700 ha voor Zuidwestelijke Delta en 17.500 ha voor de noordelijke kusten langs Groningen, Friesland en Noord-Holland = 39.200 ha). Dat is 2% van het landelijke landbouwareaal in Nederland en dit kan Regionaal kan het oplopen tot zo’n 11% van het landbouwareaal in de Zuidwestelijke Delta.
Groeiland is het alternatief voor een veilige, leefbare en natuurlijke toekomst.