Haringvliet

sluizen eindelijk op een kier

Vanaf 15 november 2018 - 47 jaar na het afsluiten van het Haringvliet - gaan de sluizen regelmatig op een kier. Het openen van de Haringvlietsluizen was een historisch moment; een cruciale stap in het herstel van de natuurlijke dynamiek tussen zee en rivier. Al jarenlang is er door onze buurlanden fors geïnvesteerd in het verbeteren van de leefomgeving van zeldzaam geworden trekvissen. Nu de ‘toegangspoort’ weer regelmatig opengaat, kunnen vissen als de haring, elft en fint hun oude paaigronden stroomopwaarts de rivier weer bereiken.  

13,5 miljoen voor Natuurherstel Haringvliet

Op 26 januari 2015 werd in Amsterdam aan het droomfondsproject Natuurherstel Haringvliet een geldbedrag van 13,5 miljoen Euro toegekend door de Nationale Postcode Loterij. Bureau Stroming heeft meegewerkt aan de voorbereiding van dit project, waarin zes natuurorganisaties onder aanvoerderschap van WNF samen optrekken. Het project heeft geleid tot natuurherstel in de monding van Rijn en Maas, en tot een veel betere beleving van de estuariene natuur in het gebied. Samen met vele lokale partijen is keihard gewerkt aan de realisatie.

Verdere betrokkenheid

Tijdens de realisatie was Stroming betrokken bij uitwerking van o.a. de recreatie, inrichtingsplannen en het opstellen van informatie over de migratie door trekvissen en duurzame visserij. In 2019 is het project afgesloten.