Uiterwaardenpark Willemspolder

Winning van industriezand heeft verspreid over ons land diepe plassen achtergelaten. Twee daarvan zijn ontstaan in de periode 1979-1988 toen in de Oostelijke Willemspolder bij IJzendoorn zand werd gewonnen door Dekker Zandbaggerbedrijf. Het landschap dat na de industriële activiteiten is achtergebleven oogt weinig aantrekkelijk en is afgesloten voor publiek. Dit uiterwaardengebied kan echter worden omgevormd tot een aantrekkelijk en vrij toegankelijk natuurgebied. Daarbij zal opnieuw zandwinning plaatsvinden, maar dit keer gaat het om een winning met als doel het herstel en de ontwikkeling van natuur en landschap.

Aantrekkelijke inrichting gebied

De nieuwe inrichting van de Oostelijke Willemspolder speelt ook in op maatschappelijke ontwikkelingen. Het gebied biedt in zijn nieuwe verschijningsvorm volop mogelijkheden voor recreatief gebruik en verbetert de leefomgeving van de inwoners van IJzendoorn. De ‘lasten’ van delfstoffenwinning uit het verleden worden zo alsnog gecompenseerd via een aantrekkelijke inrichting van het gebied.

In opdracht van Dekker Zandbaggerbedrijf schetst Bureau Stroming in deze brochure het perspectief en hoe dit kan worden gerealiseerd.

Nieuwe concepten
report
Uiterwaardenpark Willemspolder
I.o.v. Dekker Zandbaggerbedrijf BV
Auteurs
Wim Braakhekke, Alphons van Winden & Willeke Mulder
Jaar van uitgave
impressions