Tijdelijke Natuur

Het klinkt te mooi om waar te zijn: twee maal de oppervlakte van Texel aan natuur erbij, dicht bij de bewoonde wereld en uitermate geschikt om doorheen te struinen. Toch gaat deze droom langzaam maar zeker in vervulling. Het belangrijkste obstakel lijkt onze 'groene' wetgeving. In opdracht van en in samenwerking met InnovatieNetwerk hebben ARK en Bureau Stroming het concept Tijdelijke Natuur uitgewerkt.

Animo groot

Veel eigenaren blijken bereid om tijdelijk natuurontwikkeling op hun grond toe te staan. Als ze maar zeker weten dat ze daar bij de uiteindelijke ontwikkeling van het gebied geen belemmeringen van ondervinden. Het rapport Tijdelijke Natuur, permanente winst laat zien welke mogelijkheden er zijn en hoe die in de praktijk kunnen worden gebracht. In opdracht van het Ministerie van LNV heeft Bureau Stroming dit rapport vertaald in een beleidslijn Tijdelijke Natuur.

Van concept naar praktijk

De afgelopen jaren zijn in opdracht van het Ministerie van LNV en InnovatieNetwerk pilots gezocht en begeleid. Met als resultaat veel enthousiasme voor tijdelijke natuur in havens en gemeentes, en op terreinen van ontwikkelaars. Dit succes blijkt te prikkelen en steeds meer partijen kiezen voor tijdelijke natuur.

ook in vlaanderen

Samen met Tactebel bracht Stroming in opdracht voor het Agentschap Natuur & Bos de kansen voor Tijdelijke Natuur in Vlaanderen in kaart. Die bleken er volop en begin 2018 werd uiteindelijk ook in Vlaanderen het instrument geïntroduceerd. De voorwaarden zijn vergelijkbaar met die in Nederland, hoewel er ook enkele verschillen zijn. Zo kunnen in Vlaanderen ook beschermde vegetaties vallen onder Tijdelijke Natuur. 

Stichting Tijdelijke Natuur

In 2016 werd stichting Tijdelijke Natuur opgericht. In de stichting werken LandschappenNL, De Vlinderstichting, Haven Amsterdam en andere partijen samen aan uitbreiding van het areaal met Tijdelijke Natuur. Stroming schreef een werkplan waarvoor financiering werd verkregen en is als Programma Coördinator betrokken bij de uitvoering. Ook heeft Stroming met hulp van RVO en in opdracht van de stichting de Gedragscode Tijdelijke Natuur opgesteld. Deze is goedgekeurd en hier kan u uw terrein aanmelden.

10 jaar, 50 terreinen, 3800 hectare

Eind 2019 werd de stand van zaken opgemaakt in het rapport "10 jaar Tijdelijke Natuur"; op ruim 50 terreinen en bijna 3800 hectare is Tijdelijke Natuur toegepast. Ecologische studies tonen aan dat het concept werkt en gebruikers blijken tevreden. 

report
Tijdelijke Natuur Permanente Winst
I.s.m. ARK
I.s.m. en in opdracht van InnovatieNetwerk
Auteurs
Jessica Reker (eindredactie)
Met tekstbijdragen van: Wouter Helmer, Wim Braakhekke & Leo Linnartz
Jaar van uitgave
impressions