Quickscan Osownica & Cienka stroomgebied

Natuurlijke waterretentie maatregelen

Steeds meer stroomgebieden krijgen te maken met droogte en overstromingen. Doordat het landschap sterk is beinvloed door menselijk handelen neemt de runoff toe en capaciteit van de bodem om water op te nemen af. Dit versterkt de effecten van een droogte of heftige regenbui. Door klimaatverandering wordt verwacht dat de uitdagingen groter worden. Stroming heeft daarom principes opgesteld voor natuurlijke maatregelen die genomen kunnen worden om het landschap veerkrachtig te maken tegen dergelijke klimatologische omstandigheden. 

Quickscan

Met behulp van topografische, hydrologische en geologische informatie analyseert Stroming een stroomgebied en krijgt zicht op de knelpunten van het systeem. Door de systeemanalyse te combineren met de natuurlijke waterretentie principes kan Stroming adequate oplossingen bieden om de sponsfunctie van het landschap te vergroten.

Osownica and Cienka stroomgebied

De stroomgebieden van de rivieren Osownica en Cienka liggen in het centrale deel van Polen, ongeveer 50 kilometer ten noordoosten van Warschau. De stroomgebieden worden steeds kwetsbaarder voor klimaatverandering, met name intense zomerdroogtes. Deze desktopstudie geeft een overzicht van de huidige situatie en het potentieel van op natuur gebaseerde oplossingen (NBS) zoals Natuurlijke Waterretentie Maatregelen (NWRM). De resultaten worden gepresenteerd op een interactieve website: https://media.stroming.nl/poland/#

report
Jaar van uitgave
impressions