Natural grazing in Maramures

"Reis niet verder. Je hebt gevonden waar je naar zocht. Een plek waar het landelijke, ouderwetse leven nog intact is. Waar de mensen nog steeds leven van het land, zoals hun ouders, en de generaties voor hen. Waar kleine dorpjes, vol van lokale gebruiken en geschiedenis, liggen in de rollende heuvels en slaperige landschappen." Zo wordt Maramures beschreven in de Lonely Planet gids (2004). Het landschap dat toeristen zo mooi vinden bestaat door het harde werk van de lokale bevolking. De realiteit is dat zij steeds moeilijker genoeg kunnen verdienen om rond te komen.

Als er geen andere inkomsten kunnen worden gevonden zal de landbouw in Maramures ten onder gaan. En daarmee het open landschap, het sociale leven en de rijkdom aan planten en dieren.

Het Wereld Natuur Fonds heeft Stroming gevraagd om de mogelijkheden voor andere inkomsten voor het gebied op een rijtje te zetten. Het rapport is opgesteld in nauwe samenwerking met ARK en met een lokaal WWF team.

Een nieuwe economie

Mogelijke pijlers van een nieuwe economie zijn:

  • vrij lopende koeien en wildernis vlees
  • toerisme
  • waterberging en het voorkomen van erosie

De baten van vrij lopende koeien zijn niet beperkt tot wildernis vlees. De koeien houden het landschap open, en daarmee aantrekkelijk voor toeristen. Op de langere termijn zouden natuurlijke diensten zoals waterberging ook geld kunnen opbrengen. Stroming en ARK hebben de directe kosten en baten van wildernis vlees uitgewerkt in een apart rapport.

Nieuwe concepten
report
Natural grazing in Maramures
I.s.m. ARK en i.o.v. WNF
Auteurs
Wim Braakhekke, Johan Bekhuis, Edit Pop & Raluca Barbu
Jaar van uitgave