Ein Fluss wird wild
Dit zegt de Duitse wetenschapsjournalist Gunther Willinger in een artikel in het blad Energiewende-Magazin. Volgens hem is het Grensmaas-project ook voor Duitsland een voorbeeld hoe je met een gedaantewisseling van een rivier kunt bijdragen aan klimaatadaptatie.
Klimaatdoelstellingen
In het artikel zegt de Belgische ecoloog Kris van der Looy dat het Grensmaasproject een belangrijke bijdrage levert aan de internationale klimaatdoelstellingen. De 2500 hectare Grensmaasnatuur zorgen voor de compensatie van de CO2-uitstoot van een stad als Luik. Volgens Van der Looy is die natuurontwikkeling van 2500 hectare op de schaal van het Grensmaasproject eenmalig in de hele wereld.
Willinger: “Het is nauwelijks voor te stellen dat deze idyllische natuurgebieden enkele jaren geleden nog bouwwerkplaatsen waren.” Ook wijst hij op de nieuwe band tussen mens en natuur die de uitvoering van het project Grensmaas mogelijk heeft gemaakt. Willinger: "het project Grensmaas bewijst dat het mogelijk is een rivier weer toekomstbestendig te maken.”