Haringvliet

sluizen eindelijk op een kier

15 november 2018 - 47 jaar na het afsluiten van het Haringvliet - gaan de sluizen regelmatig op een kier. Het openen van de Haringvlietsluizen is een historisch moment; een cruciale stap in het herstel van de natuurlijke dynamiek tussen zee en rivier. Al jarenlang is er door onze buurlanden fors geïnvesteerd in het verbeteren van de leefomgeving van zeldzaam geworden trekvissen. Nu de ‘toegangspoort’ weer regelmatig opengaat, kunnen vissen als de haring, elft en fint hun oude paaigronden stroomopwaarts de rivier weer bereiken.  

13,5 miljoen voor Natuurherstel Haringvliet

Op 26 januari 2015 werd in Amsterdam aan het droomfondsproject Natuurherstel Haringvliet een geldbedrag van 13,5 miljoen Euro toegekend door de Nationale Postcode Loterij. Bureau Stroming heeft meegewerkt aan de voorbereiding van dit project, waarin zes natuurorganisaties onder aanvoerderschap van WNF samen optrekken. Het project leidt tot natuurherstel in de monding van Rijn en Maas, en tot een veel betere beleving van de estuariene natuur in het gebied. Samen met vele lokale partijen wordt de komende tijd gewerkt aan de realisatie.

Droomfonds: Werken aan een natuurlijker Haringvliet - Natuurmonumenten 2016

Verdere betrokkenheid

Tijdens de realisatie is Stroming betrokken bij uitwerking van o.a. de recreatie, inrichtingsplannen en het opstellen van informatie over de migratie door trekvissen en duurzame visserij.

Ontdek het Haringvliet met de Waterbus
VLOG #1: ontdek het Haringvliet